Výběr podložky pod podlahu - porovnání podložek a jak se v nich zorientovat

Jakou vybrat podložku pod podlahu
 

Výběr podložky pod podlahu - porovnání podložek a jak se v nich zorientovat

Pokud se chystáte položit novou plovoucí podlahu, je důležité zvolit vhodnou podložku, která ji bude podporovat a prodlouží její životnost. Existuje mnoho různých typů podložek, které se liší svými vlastnostmi a použitím. V tomto návodu vám představíme několik faktorů, které je třeba zvážit při porovnávání podložek a jak se v nich zorientovat.

Podlahová podložka hraje důležitou roli jako základ pro profesionální instalaci podlahy, protože:

  • Vyrovnává mírné nerovnosti podkladu a zlepšuje pevnost zámků podlahy.
  • Chrání podlahu před běžným opotřebením způsobeným chůzí nebo padajícími předměty, stejně jako před neustálým tlakem těžkého nábytku.
  • Poskytuje účinnou izolaci proti vlhkosti.
  • Snižuje hluk v místnosti, tlumí zvuk kroků a poskytuje dodatečnou zvukovou izolaci, když zvuk proniká do podkladu.
  • Kvalitní podložka snižuje náklady na podlahové vytápění!

Pokud jde o výběr perfektní podložky pro vaši podlahu, dostupné možnosti jsou obrovské. Vzhledem k široké škále materiálů a složení, ze kterých si můžete vybrat, je klíčové vybrat si ten, který nejlépe vyhovuje vašim konkrétním potřebám. Dovolte mi vysvětlit, proč je investice do kvalitní podložky nejen výhodná, ale také nezbytná pro dlouhodobou životnost a výkon vašich podlah.

Začněme podložkami koberců. Tyto kobercové podložky fungují jako tlumiče nárazů a pomáhají kobercům eliminovat opotřebení a hlučnost prostoru. Poskytnutím další vrstvy tlumení a podpory si váš koberec zachová svůj vzhled a kvalitu po výrazně delší dobu. Podložky pod tvrdé podlahy, kam řadíme laminátové, dřevěné nebo vinlylové podlahy, hrají klíčovou roli při ochraně spojů a minimalizaci rizika ohýbání nebo deformace.

Investice do kvalitní podložky může způsobit neuvěřitelný rozdíl, pokud jde o to, jak se vaše podlaha cítí, opotřebovává se a udrží si svůj vzhled v průběhu času. Ve skutečnosti četné studie prokázaly, že dobře zvolená podložka může prodloužit životnost vašich podlah o ohromujících 30-40%.Takže, nepodceňujte sílu spolehlivé podložky pod podlahu. Není to jen doplněk, ale klíčový komponent, který zajišťuje dlouhou životnost a výkon vaší podlahy. Vybírejte moudře a užívejte si řadu výhod po mnoho let.

 

Podklad pod podložkou

Instalace podlahy může začít až po dokončení všech stavebních a dokončovacích prací. Místnost musí být suchá a mít účinný ventilační systém. Teplota v místnosti by měla být mezi 18-23 °C a podklad by měl mít podobnou teplotu. Podlaha musí být položena na stabilní a rovnou plochu, s maximální odchylkou 2 mm na délku 200 cm. Podklad pro laminátovou podlahu musí být suchý a čistý. Protože dřevo a lamináty jsou velmi citlivé na vlhkost, je vhodné zkontrolovat obsah vlhkosti podkladu. Pokud obsah vlhkosti překročí 2%, výrobce nebude akceptovat záruku.

 

 

Izolace proti vlhkosti

Většina výrobců podlah požaduje instalovat pod podlahu parozábranu, která poskytuje trvalou ochranu proti vlhkosti z podkladu. Nepoužití parozábrany může vést k odmítnutí záruky výrobcem podlahy. Bariéra proti vlhkosti může být speciální fólie s parametrem SD > 75 m (tento parametr nahradil tloušťku fólie, která byla dříve uvedena jako indikátor kvality). Je důležité nepoužívat fólie, které nejsou určeny pro tento účel, například malířské fólie. Bariéra proti vlhkosti by měla být položena na připravený povrch s překrytem 20-30 cm a pevně přelepena voděodolnou páskou. Parotěsná fólie by měla být přeložena na stěny do výšky 3-4 cm. Pro rychlejší a spolehlivější alternativu se doporučuje použití podložek s integrovanými bariérami proti vlhkosti. Tyto podložky mají nejen integrovanou bariéru proti vlhkosti, ale také samolepicí pásek pro překrytí, což usnadňuje instalaci.

 

Výběr podložky podle typu podlahy

Podložky lze rozdělit do tří skupin:

Podložky pod podlahy musí splňovat požadavky evropské normy EN 16354, která striktně definuje, jaké testy a parametry musí výrobek splňovat, aby sloužil svému účelu a byl nazýván podložkou. Vinylové podlahy vyžadují specifické podložky kvůli jejich tenčím lamelám a systému zámků. Doporučuje se používat podložky pod vinylové podlahy se statickým tlakem 200 kPa a hodnota doporučená výrobci vinylových podlah je 400 kPa. Zatímco laminátové podlahy vyžadují pouze 10 kPa. Pro ochranu podlahy a zachování záruky je velmi důležité používat podložky.

 

Výběr materiálu podložky pod podlahu

 

Výběr materiálu podložky pod podlahu

 

Prvním faktorem, který je třeba zvážit, je materiál podložky. Na trhu je k dispozici několik druhů podložek, které nabízejí různé vlastnosti a funkčnosti.

Polyuretanové minerální podložky (PUM) jsou známé jako podložky Multiprotec a obsahují kamenivo, které poskytuje vynikající zvukovou izolaci místnosti. Tyto podložky jsou také velmi odolné vůči tlaku, což chrání podlahu a zajišťuje její trvanlivost. Díky nízkému součiniteli tepelného odporu jsou ideální pro podlahové vytápění a mohou vám ušetřit peníze za topení. Nejpopulárnější podložkou tohoto typu je Multiprotec 1000.

Podložky z extrudovaného polystyrenu (XPS) jsou ideální pro vyrovnání drobných nedokonalostí podkladu. Tyto podložky mohou mít tloušťku až 6 mm a díky vysoké úrovni tepelného odporu jsou nejlepším tepelným izolátorem mezi podložkami (fungují dobře nad nevytápěnými místnostmi). Jsou také velmi flexibilní, ale stále odolné vůči zatížení. Polystyrenové podložky jsou k dispozici ve formě tradiční desky, role nebo harmoniky, což usnadňuje jejich instalaci. Jsou také lehké, což zjednodušuje jejich přepravu a montáž. Nejpopulárnější podložkou tohoto typu je Secura Max Aquastop.

Podložky vyrobené z Polyethylenu s vysokou hustotou (PEHD) jsou vhodné pro podlahové vytápění a také zajišťují zvukovou izolaci místnosti, ve které jsou instalovány. Nejpopulárnější podložkou tohoto typu je Optima Max.

Tradiční podložky, například korek, jsou slabými zvukotěsnými materiály, které se časem mohou rozpadnout a neposkytovat plnou ochranu. Může odhalit prach a špínu a není odolná vůči vysokému zatížení. PE pěna Mirelon, který je stále dostupný v některých obchodech, není vhodný jako podklad pro plovoucí podlahy. V souladu s normou EN 16354 by se již neměl používat pod žádnou podlahovou krytinu. Takový materiál způsobuje rychlou degradaci podlahy a prakticky eliminuje uznání záruky výrobcem podlahy. Podložky se prodávají v různých formách a baleních. Můžeme si vybrat podložku, která snižuje hluk v místnosti, nebo která je nejefektivnější pro podlahové vytápění nebo izolaci chladných místností.

Pokud hledáte podložku pro vaši podlahu, měli byste zvážit několik dodatečných požadavků. Například, pokud potřebujete snížit hluk v místnosti, existují podložky, které vám v tom mohou pomoci. Pokud máte podlahové vytápění, je důležité vybrat podložku, která je pro tuto technologii vhodná a umožní vám využívat vytápění co nejefektivněji. Naopak, pokud máte chladnou místnost, můžete hledat podložku, která vám pomůže od chladu izolovat. Je důležité zvážit své potřeby a vybrat vhodnou podložku, která splní vaše požadavky.

 


 

Tlumení zvuků

 

Akustické zlepšení podlahyRWS - kročejová izolace podložek

Hluk z podlahy sice nemůžeme zcela odstranit, ale vhodnou podložkou jej lze výrazně omezit. Snížení hluku se projevuje dvěma způsoby. Prvním je snížení odraženého kročejového zvuku uvnitř místnosti, které se měří v SONECH. Čím je toto číslo nižší, tím lepší je akustický výkon a tišší místnost. Počínaje rokem 2023, jak doporučuje EPLF, se parametr RWS popisuje v tónech namísto v procentech.

 

Úroveň hluku dle použitého materiálu podložky

 

Akustická izolace podložek

 

IS - Akustická izolace podložek

Akustická izolace spočívá v absorpci zvuku slyšitelného v místnosti, která se nachází pod místností s plovoucí podlahou. Co to znamená? Snížení hluku o 10 dB odpovídá 50% ztlumení pro lidské ucho. Tohle je velmi důležitý faktor v obytných budovách, poskytující lepší akustickou izolaci od sousedů. Polyuretanové pdložky jsou speciálně navrženy tak, aby absorbovaly zvukové vlny a snížily nárazový hluk podlahy. Rozdíl v zážitku uživatele je výrazný, s téměř úplným odstraněním dutého zvukového efektu.

 

 


 

Nepřiplácejte zbytečně za podlahové vytápění

 

Tepelný odpor podložek pod podlahy

 


Tepelný odpor podložek pod podlahy

TR - tepelný odpor podložek pod podlahy

Každý člověk chce, aby doma bylo teplo a útulně. Ztráty tepla z budovy do země jsou okolo 15 - 20% ztrát v celkové tepelné bilanci. Pořádná podlahová izolace sníží tepelnou ztrátu z místnosti, obzvláště v podsklepené budově, což se projeví v nižším účtu za topení. Dle doporučení většiny výrobců podlahového topení, celkový tepelný odpor podlahy nesmí překročit ~0,15 K/W. Čím nižší je tepelný odpor podlahy, tím je efektivnější podlahové topení. Pro výpočet celkového tepelného odporu podlahy je nutno sečíst hodnotu odporu podlahového dílce a podložky. Pro podlahové topení platí, čím menší hodnota, tím lépe. Naopak, pokud chcete zamezit chladu od podkladu, hodnota musí být co nejvyšší.

Například laminátové podlahy o tloušťce 8 mm mají tepelný odpor ~0,08 m²K/W. S tímto typem podlahy, byste měli použít podložku s tepelným odporem nižším než ~0,07 m²K/W. Pro laminát a dřevěné podlahy doporučujeme Multiprotec 1000 s tepelným odporem ~0,006 m²K/W. Pro vinylové podlahy M-Base Vinyl Clic s tepelným odporem ~0,004 m²K/W. Tyto parametry jsou výsledkem hustoty a minerální struktury, která velmi dobře vede teplo.

 

Tepelná izolace

Tepelná izolace podložek pod podlahy

V případě instalace na neizolované podklady v přízemí, v suterénu nebo nad nevytápěnými prostory jako je garáž, lze dosáhnout zvýšeného komfortu dobrou tepelnou izolací podlahové krytiny. To může pomoci zajistit vyšší teploty podlahy a větší pohodlí při chůzi naboso. Ztráty tepla z budovy do země jsou okolo 15-20 % ztrát v celkové tepelné bilanci. Pořádná podlahová izolace sníží tepelnou ztrátu z místnosti, obzvláště v podsklepené budově, což se projeví v nižším účtu za topení. Čím větší šíslo TR - tepelného odporu, tím bude podložka vhodnější pro použití na neizolovaném podkladu.

 

 

 


 

Odolnost podložek pod podlahy

 

Odolnost podlahy

 

Bude podlaha používána v místnosti s vysokým provozem?

Při pořizování nové podlahy je důležité zvážit odolnost a životnost podlahy. Jednou z nejzranitelnějších částí plovoucích podlah jsou jejich spoje - zámky. Pro zajištění ochrany podlahy je rozhodující vhodná podložka. Pevnost podložky je popsána dvěma důležitými parametry: pevnost v tlaku CS a dynamické zatížení DL.

V prostorech s vysokým provozem, jako jsou chodby, čekárny nebo místnosti s častým pohybem těžkých předmětů, se doporučuje zvolit podložku s nejvyššími parametry CS a DL. Čím vyšší jsou hodnoty CS a DL, tím lépe bude podložka chránit zámkový systém podlahy před poškozením. Pro náročnější požadavky by hodnota CS měla být minimálně 60 kPa pro dřevěné a laminátové podlahy a 400 kPa pro vinylové click podlahy.

 

 

Odolnost podložky bodovému tlakuCC: Odolnost podložky bodovému tlaku

Když je podlaha s podložkou vystavena dlouhodobému statickému zatížení (např. těžkým nábytkem), všechny výhody v technickém provedení podložky, jako je akustická a tepelná izolace, vyrovnávací schopnost atd., může být výrazně snížena. Aby se tomu zabránilo, je podlahový systém testován na dlouhodobé zatížení - CC (Compressive Creep resistance). Parametr CC vyhodnocuje, jaké statické zatížení může být na podlahu aplikováno po dobu 10 let bez jakéhokoli snížení fyzikálních vlastností podkladu. (tj. snížení tloušťky o 0,5 mm). Čím vyšší je CC hodnota, tím větší je statické zatížení - vč. Těžší nábytek lze umístit na podlahový systém po dlouhou dobu bez ztráty své technické kvality. Doporučená minimální hodnota CC je 20 kPa.

 

Odolnost podložky bodovému tlaku

 


Odolnost zatížění podložek pod podlahy

CS: Pevnost v tlaku

Pokud bude podlaha používána v místnosti s vysokým provozem, použijte podložku s nejvyšším parametrem pevnosti v tlaku (kPa). Čím vyšší hodnota CS, tím lépe. Podložka bude chránit zámkový systém podlahy a bude působit proti deformaci a otevření jakýchkoliv trhlin. Doporučení z EPLF specifikuje, že hodnota CS musí být alespoň 60 kPa.

 

Srovnání podložek pod podlahy - pevnost v tlaku

 


Paroizolace a plovoucí podlahyDL: Dynamické zatížení podložek

DL zajišťuje dostatečné odolnost podložky proti dlouhodobé dynamice zatížení, způsobené chodícími lidmi nebo sezením na kolečkovém křesle. Čím vyšší hodnota parametru DL, tím lépe. Měřeno počtem cyklů, které musí podklad vydržet bez poškození. Podlaha bude mít dlouhou životnost - to znamená více cyklů lze aplikovat na podložku, která má za následek kontrakce materiálu. Norma EN16354 zná tři třídy odolnosti - nejnižší je DL1 a nejvyšší DL3. Minimální požadavek na kvalifikaci produktu jako podložka je 10 000 cyklů. Nejoblíbenější podložka v obchodech pro kutily PE pěna - Mirelon, nedosáhne 10 000 cyklů nelze ji použít jako podložku pod podlahu.*

*Týká se PE podložky s hustotou pod 30 kg/m3.

Dynamická zátěž podložek pod podlahu

 


 

 

Podložky pod koberce

 

Podložky pod koberce

Podložka není klíčová pouze pro pohodlí pod nohama, ale také výrazně pomáhá udržovat váš koberec a poskytuje extra ochranu proti vlhkosti. Je to také skvělý tlumič nárazů, což znamená, že je ideální pro snížení hluku z věcí, jako jsou kroky, hlasy nebo pohybující se nábytek.

Obecně platí, že koberce bez podložky mají mnohem kratší životnost a více u nich hrozí rychlé opotřebení. Podložka je zvláště důležitá, pokud plánujete položit koberec na beton, protože vám pomůže mnohem pohodlněji chodit po místnosti.

Kromě zřejmých výhod v oblasti pohodlí, mnoho lidí neví, že kvalitní podložka vám může skutečně ušetřit peníze a snížit tepelné ztráty, což vede k nižším účtům za energii. Kromě toho může podložka hrát roli při snižování přenosu hluku, což má za následek celkové snížení hladiny hluku. Podložka je také zásadní pro ochranu vlasu koberce, což zase usnadňuje čištění a zanechává váš domov hygieničtější. Stručně řečeno, pokud hledáte dlouhou životnost, luxusní pocit pod nohama a chcete, aby váš koberec vydržel, vždy zajistěte, aby byl váš koberec opatřen kvalitní, novou podložkou.

 

Jak vybrat podložku pod koberec

Výběr vhodné podložky pro váš koberec závisí na různých faktorech, jako jsou vaše specifické potřeby, typ koberce a vlastnosti místnosti. Zde je několik klíčových úvah, které vám pomohou vybrat správnou podložku:

  1. Pohodlí: Hledejte podložku, která nabízí dobré odpružení a podporu pod nohama. Zvažte hustotu a tloušťku podložky, protože mohou ovlivnit úroveň pohodlí. Silnější podložka obecně poskytuje více odpružení.
  2. Typ koberce: Různé typy koberců mohou mít specifické požadavky na podklad. Například koberce se smyčkovým vlasem mohou vyžadovat pevnější podložku, aby se zabránilo nadměrnému natahování, zatímco měkčí podložka může být vhodná pro koberce se střiženým vlasem.
  3. Provoz a použití: Zvažte úroveň pěšího provozu v místnosti. Oblasti s vysokým provozem mohou těžit z hustší a odolnější podložky, která vydrží náročné používání.
  4. Zvuková izolace: Pokud je prioritou snížení hluku, zvolte podložku s dobrými zvukově izolačními vlastnostmi. Hledejte podložku speciálně navrženou pro minimalizaci kročejového hluku a přenosu zvuku přenášeného vzduchem mezi podlahami.
  5. Tepelná izolace: Pokud chcete zlepšit energetickou účinnost a vytvořit teplejší prostředí, vyberte podložku s dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. Izolační podložka pomáhá udržovat teplo a zabraňuje tepelným ztrátám podlahou.

  

Nejčastěji jsou podložky pod koberce vyrobeny z polyuretanu nebo gumové drobenky.

  • Polyuretanová pěna je velmi oblíbenou volbou, protože poskytuje krásný měkký pocit pod nohama. Polyuretanová podložka, která nabízí působivou tepelnou a zvukovou izolaci, je vyrobena z recyklované pěny, takže je to volba šetrná k životnímu prostředí, kterou lze po použití znovu recyklovat. Čím silnější a hustší podlžka, tím lepší izolace, luxusní pocit a snížení hluku. Vzhledem k tomu, že je ze své podstaty pohodlná a odolná, je oblíbeným materiálem pro podložení koberců.

  • Extrémně husté a odolné podložky z drcené pryže jsou volbou číslo jedna pro odolné, vysoce frekventované a velmi velké plochy včetně komerčních prostor. Skvěle snižují rázy a hluk přenášený vzduchem a jsou jediným typem podložky, která může dosáhnout 100% zotavení po zatížení, a proto žádné stopy od těžkého nábytku. Vysoce výkonné pryžové podložky jsou šetrné k životnímu prostředí. Jsou vyrobeny z ojetých pneumatik a vytvářejí tuhou, vysoce odolnou a hustou podložku. Každý metr čtvereční gumové podložky obsahuje gumu alespoň jedné pneumatiky!

Co je Tog hodnota?

Stejně jako přikrývky, koberce a podložky mají také úrovně tog, které odkazují na jejich schopnost udržet teplo. Obvykle platí, že čím vyšší je hodnocení tog podložky, tím lepší bude izolace vaší podlahy. Pokud se rozhodnete pro podlahové vytápění nebo jej již máte, nezapomeňte sečíst hodnocení tog a koberce, abyste získali kombinované hodnocení. Měli byste hledat kombinované hodnocení tog menší než 2,5 pro váš koberec a podložku pro podlahové systémy, aby fungovaly efektivně.

 


 

Fakta a mýty o podložkách

Podložky pod podlahy jsou důležitým produktem pro správnou instalaci a ochranu podlah. Přestože se jedná o zřídka nakupované produkty, je důležité vybrat správnou podložku podle typu místnosti a vašich potřeb. Existuje mnoho mýtů a zavádějících informací na trhu, které mohou vést k nesprávnému výběru.

Jedním z takových mýtů je přesvědčení, že podložku můžeme vybrat bez ohledu na potřeby, v každém případě stejnou. To není pravda. Podložky jsou dostupné v různých materiálech a typy podlah vyžadují specifické podložky. Například podlahy s podlahovým vytápěním nevyžadují podložky s otvory, protože ty snižují účinnost vytápění a mohou poškodit podlahové panely.

Dalším mýtem je víra, že polyetylenové pěny (typu Mirelon) jsou vhodné jako podložky. Podle normy EN 16354 pěna neodpovídá požadavkům a není vhodná jako podložka pod podlahy. Pokud chcete, aby vaše podlaha zůstala v nezměněném stavu po dlouhou dobu, měli byste zvolit podložky, které splňují normy.

Je důležité vybírat podložky s technickými listy, které uvádějí jejich vlastnosti a testování v souladu s normami PN, EN nebo ISO. Stručné informace nebo nedostatek standardů v technickém listu mohou být známkou nízké kvality produktu.

Celkově je důležité vybrat správnou podložku pod podlahy, která bude odpovídat vašim potřebám a poskytne správnou ochranu a výkon vaší podlahy.

 

Od dubna 2019 musí každá podlahová podložka splňovat podmínky Evropské podlahové normy EN16354. Požadavky normy jsou rozděleny do dvou skupin.

  1. V první skupině povinných parametrů najdete údaje, které jsou zásadní pro zajištění kvalitních podlahových povrchů. Tyto parametry mají přímý vliv na trvanlivost a odolnost podlahy. Například DL, což je dynamické zatížení měřené pomocí počtu cyklů, které podložka musí vydržet bez poškození. Dále máme CS, což je statické zatížení nebo pevnost v tlaku, která je nezbytná pro správnou funkčnost podlahy. Nezapomínejme také na parametr PC, který se týká vyrovnávání nerovností podkladu a je klíčový pro dosažení rovnoměrného povrchu. V technickém listu je také povinné uvést rozměry podkladu, počet metrů čtverečních a další parametry, jako například rovinnost a pravoúhlost. Důkladné uvádění těchto informací nejenže pomáhá zákazníkům při výběru správného materiálu, ale také podporuje transparentnost a důvěru ve vaši práci.
  2. Druhá skupina normy EN16354 zdůrazňuje klíčové faktory, které výrazně ovlivňují úroveň pohodlí při používání podlahy, a také nastiňuje přísné testovací postupy používané k posouzení těchto parametrů. Zejména dva z těchto parametrů se týkají akustiky, která hraje významnou roli při vytváření klidného a tichého prostředí.

    První parametr, známý jako RWS - redukce odražených zvuků, platí konkrétně pro místnosti, kde jsou instalovány dílcové podlahy. Poskytuje cenné informace o tom, jak efektivně podložka minimalizuje zvuk kroků. Tato informace je vyjádřena v procentech, což nám umožňuje změřit, o kolik tišší je podložka ve srovnání s běžnou podložkou z PE pěny. S těmito znalostmi můžeme zajistit klidný a nehlučný prostor.

    Druhý parametr, IS - akustická izolace, se zaměřuje na snížení přenosu zvuku v místnosti pod podlahou, kde je podlaha instalována. Tato rozhodující hodnota je vyjádřena v decibelech, což znamená úroveň zvukové izolace poskytované podkladem. Začleněním této funkce můžeme vytvořit prostředí, které je nejen příjemné pro uši, ale také ohleduplné k ostatním uživatelům sdílejícím prostor.

    Třetí parametr, TR - tepelný odpor. Tento parametr nás informuje o schopnosti podložky usnadnit nebo omezit přenos tepla. Jeho význam spočívá v tom, že nám poskytuje dvě klíčové výhody. Za prvé, nízká hodnota TR znamená, že podložka je vhodná pro podlahové vytápění a zajišťuje optimální propustnost tepla. Naopak vysoká hodnota TR nabízí dodatečnou izolaci při instalaci podlahy nad nevytápěnou místností, jako je garáž nebo sklep, a poskytuje zvýšenou energetickou účinnost.

    Čtvrtý parametr, RLB - ochrana proti nárazu. Tento parametr nás informuje o schopnosti podložky absorbovat náraz. Pochopením tohoto aspektu můžeme zajistit podlahu, po které se nejen pohodlně chodí, ale také nabízí ochranu proti potenciálnímu poškození způsobenému nárazy.

    Na závěr, druhá část normy EN16354 představuje přesvědčivý argument pro důležitost těchto parametrů při vytváření prostředí, které je pohodlné a funkční. Dodržováním těchto norem můžeme zaručit podlahu, která nejen splňuje naše estetické preference, ale poskytuje také výjimečný komfort, akustiku, tepelnou odolnost a ochranu proti nárazu.




presmerovat_automaticky