Jak vybrat hotelový koberec ?

Koberec v hotelu - jak si vybrat ?

Je koberec zásadní kus vybavení hotelového pokoje? Může to mít vliv na kvalitu a pohodlí hostů?

Koberec je velmi důležitou součástí každého hotelu. Jeho správný výběr způsobí, že si objekt zachovává atraktivní a estetický vzhled po celá léta, a investor bude mít dobrý pocit z dobře vynaložených nákladů.

Koberec v hotelu plní několik důležitých rolí, především uklidňuje a dává pocit pohodlí, ale v závislosti na tom, jaký koberec používáme, nám dává přes vnější okolnosti, mnohem víc. Nejdůležitějším parametrem hotelového koberce je v tomto případě typ vlákna, typ barviva, hmotnost a hustota.

Obecně platí, že pro hotely jsou doporučovány hladké velurové koberce nebo Saxony, které mají řezaný vlas, a poskytnou nejlepší komfort. Správně vybraný koberec by měl být co nejvíce hustě tkaný, aby zabránil pronikání nečistot do jeho vnitřku, což usnadňuje udržbu. U hotelových koberců není nejdůležitější zátěž, ale pohodlí.

Koberec musí být přizpůsoben standardu ubytování, jeho obsazenosti a především místem použití koberce.

Hotelové koberce mají tyto oblasti použití:

  • Recepce a lobby
  • Chodby, haly, schodiště
  • Konferenční a školící místnosti
  • Restaurace
  • Kavárny a bary
  • Pokoje

Ve všech těchto oblastech je odlišná hierarchie důležitosti, při volbě optimálního koberce. 

 

Recepce a lobby

Je to velmi reprezentativní místo v hotelu, které určuje první dojem hotelu. Je to také místo, kde hustota provozu je největší a která také musí přijmout špínu na botách. Při výběru koberce je třeba vzít v úvahu trvanlivost a funkčnost a odolnost vůči nečistotám. Doporučujeme zde použít koberce z polyamidových vláken, které jsou velmi odolné, v případě skvrn se snadno čistí. Ideálním řešením je použít koberec s nízkým vlasem.

Chodby, haly, schodiště

Jedná se o místa s hustým provozem, a proto vyžadují koberec s vynikajícími funkčními vlastnostmi. Dámské vysoké podpatky, kufry na kolečkách, vozík služby hotelu .... Tuto zátěž snesou jen nízké, odolné koberce proti oděru a mechanickému poškození. Použití měkkého a vysokého koberce na chodbě, poskytuje pouze krátkodobý efekt pohodlí a luxusu, protože po několika měsících používání je koberec velmi nevzhledně vrásčitý, má opotřebovaný povrch u vchodů do výtahu a pokojů. Koberec pro toto určení by měl mít alespoň hmotnostu vlasu 1000 - 1300 g/m2 s třídou zátěže 33.

Doporučení parametrů kobrců pro hotelové chodby:

  • 2 - 3 hvězdičky - hmotnost min. 1000 g/m2, třída zátěže 33, kročejová neprozvučnost. 27 dB
  • 4 - 5 hvězdiček - hmotnost min. 1200 g/m2 (alternativně vlna 1350 g/m2) třída zátěže 33, kročejová neprozvučnost. 28 dB
     

Konferenční a školící místnosti

Také zde, koberec musí být trvanlivý a odolný proti nečistotám, dodatečná podmínka je odolnost vůči skvrnám. Ale nejdůležitější kritérium je akustický komfort. Je velmi důležité při dlouhých konferencích a školeních neodvádět pozornost. Každá pohybují se židle nebo vycházející z účastník z haly, odvádí pozornost. Nejdůležitějším faktorem zajištění přiměřeného útlum zvuku je vysoká hmotnost vlasu a případné potlačení šumu měkkou podložkou. Vlas by neměl být příliš vysoký. Ideální pro toto určení je koberec Frissé.

Pokoje

Pokoje jsou nejdůležitější pro každého hosta, který očekává klid, pohodlí a vysokou estetiku. Nicméně, z pohledu investora je hotelový pokoj místo s nejmenším provozem, využití zde je srovnatelné s ložnicemi v našich domovů; Průměrný hotelový host stráví v místnosti pouze noc a ráno, pohybuje se mezi postelí v pokoji a koupelnou (často naboso). Mechanické namáhání koberců v hotelových pokojích, je tak malé, že umožňuje použití vysokých koberců. Koberec  v místnosti by měl být měkký, příjemný na dotek, komfortní pod nohama se snadným čištěním.

Doporučení pro hotelové pokoje:

  •  2 hvězdičky - hmotnost min. 900 g/m2, třída zátěže 32, kročejová neprozvučnost. 24 dB
  • 3 hvězdičky  - hmotnost min. 1000 g/m2, třída zátěže 32, kročejová neprozvučnost. 27 dB
  • 4 hvězdičky  - hmotnost min. 1200 g/m2, třída zátěže 32, kročejová neprozvučnost. 28 dB
  • 5 hvězdiček  - hmotnost min. 1400 g/m2 (alternativně vlna 1500 g/m2), třída zátěže 32, kročejová neprozvučnost. 30 dB

Restaurace

To je velmi důležité místo v každém hotelu, zvlášť vystaveném nečistototám a skvrnám. Mnoho investorů se rozhodne používat v restauraci dlažbu nebo dřevěné podlahy, kvůli snadnému čištění. Ale každý, kdo provozuje restauraci, opatřenou "tvrdou podlahou" ví, jak nepříjemný je to  zvuk, při pádu příboru na podlahu, jak zní rychlé kroky servírky co udělají židle na kluzké podlaze. Koberce v restauraci by měli mít podobné vlastnosti jako ty, které používáme na chodbácha halách a být klasifikovány jako velmi trvanlivé.

Kavárna a bar

Jedná se o místa, navštěvované hotelovými hosty, kde je obzvláště důležité vytvářet pěknou, vřelou a přátelskou atmosféru. V baru je rozumné použít keramické nebo dřevěné podlahy. Nicméně, v místech určených pro dobrou náladu je ideálním řešením použití koberce. I zde, doporučujeme používat koberce odolné, funkční a snadno se udržující.

 

Materiál vlákna:

Koberce z polyamidu (PA) jsou dobrým řešením pro hotely. V celkových výkonnostních charakteristikách, je polyamid nejuniverzálnější a nejodolnější ze všech vláken, které poskytuje vynikající flexibilitu. Vyniká všeobecnou odolností a trvanlivostí s dobrou barevnou stálostí, nicméně je třeba očekávat, že barvy mohou v průběhu času slábnout a použití agresivního odstraňovače skvrn bude mít za následek ztrátu barvy. Poměrně častým problémem je vzhled na okraji vstupu do koupelny, kde je často při mytí podlahy v koupelně, koberc v kontaktu s chemií na keramiku. Problém může nastat s kobercem vystavenému silnému přímému slunci, kdy mohou barvy ztratit intenzitu.

Doporučená hmotnost hotelových koberců s PA vláknem:

  • 900 g/m2 - minimální hmotnost pro 2 hvězdičkový hotel
  • 1000 - 1100 g/m2 - odpovídající hmotnost pro 3 - 4 hvězdičkový hotel
  • 1200 g/m2 - odpovídající hmotnost pro 4 - 5 hvězdičkové hotely a to zejména na chodbě 
  • 1400 g/m2 - pro apartmány a pokoje v klubu 5 hvězdiček
  • Hustota (počet vpichů) by měla být mezi 150.000 - 200.000/m2

Koberce z vlny jsou výrobky dražší kategorie, ale nabízí velmi dlouhou životnost - vlněné vlákno je mnohem více rezistentní než syntetická vlákna. Vlněné vlákno má ty nejlepší akustické vlastnosti, má výborné podání barev a je velmi příjemné na dotek. Běžně známou nevýhodou tohoto vlákna je počáteční línavost, ale s kvalitní produkty, tento efekt je zanedbatelný. Další výhodou vlněných vláken, je malá schopnost absorbovat pachy a přirozenoá ochrana před znečištěním. Vlněné koberce jsou nejlepším řešením pro hotel. Při nákupu koberce jsou dražší než syntetické podlahové krytiny, ale v perspektivě dlouhé doby použití jsou mnohem levnější. Hotel ale zřídka kdy použije koberce ze 100% vlny, v důsledku jejich nižší pevnosti. Instaluje vlněný koberc s příměsí polyamidu, který poskytuje koberci potřebnou odolnost. 80% vlna a 20% polyamid.

Doporučená hmotnost:

  • Pokoje - 1100 - 1300 g/m2
  • Chodby - 1300 g/m2
  • Restaurace, konference -   více než 1300 g/m2



presmerovat_automaticky